Festival 40-jarig jubileum

Geplaatst op 17-09-2023 door Herman

De Iesselschotsers vieren 40 jarig bestaan, met Internationaal Folkloristisch Dansfestival en District festival!

In 2021 betonden De iesselschotsers 40 jaar, wat gevierd zou worden met een Internationaal dansfestival. Helaas gooide Corona roet in het eten en moest alles uitgesteld worden.
Nu in 2023 hebben we dit festival wel kunnen houden, weliswaar in een wat afgeslankte vorm. I.v.m. minder gastgezinnen, sponsoren en vrijwilligers en hogere kosten, konden er maar 2 internationale groepen uitgenodigd en gehuisvest worden.

Na de aankomst van groepen Hopsani uit Estland en Bojmija uit Noord Macedonië, op donderdag 13 juli, is het festival van start gegaan op vrijdag 14 juli, met een optreden van beide groepen in Deventer en ’s avonds een Verbroederingsbal in het Dorpshuis in Drempt.
Zaterdag 15 juli was de festival dag in het Kulturhus in Vorden, met een middag en avond voorstelling, waar beide keren de zaal zo goed als vol zat.
Naast de groepen uit Estland en Noord Macedonië, waren hier ook optredens van de Oekraïense zang en dansgroep Roesalka en het internationaal dansensemble Phoenix.
Als rode draad door beide optredens liep het district festival van de FFGN, waarvoor de Schermerdansers, De Stedeker daansers, De Hoolter daansers en de Brookmoaten waren uitgenodigd.

Zondag 16 juli lag de organisatie in handen van de Stedeker daansers, waar wij als iesselschotsers en de groepen uit Estland en Noord Macedonië aan deel namen. Na een gezamenlijke kerkdienst en een lunch, was er een middagvoorstelling bij zaal Beltman, waarnaast de bovengenoemde groepen ook de Stedeker daansers en Folkloristische vereniging Markelo aan deelnamen.

Na het vertrek van de groep uit Estland, in alle vroegte op maandagmorgen is er met de groep uit Noord Macedonië een bezoek gebracht aan het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem.
Op dinsdag morgen is deze groep doorgereisd naar Schagen, waar ze deelnamen aan Wereld dansfestival.

Als iesselschotsers mogen wij terug kijken op een zeer geslaagd festival en willen iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd nogmaals hartelijk danken.