Presentatie Onze Jongeleu

Geplaatst op 03-06-2011 door Herman

Onderstaand artikel is afgelopen week gepubliceerd in de regionale krant het Contact

Hengelo - Afgelopen zondag vond de presentatie plaats van de nieuwe jongerendansgroep die deel uit maakt van de folkloristische dansgroep De Iesselschoters uit Steenderen. De presentatie werd gehouden in zaal Wolbrink in Hengelo. De zaal was goed bezet en het publiek en de dansers waren enthousiast over het eerste officiële optreden van de jongerendansgroep.

Na het welkomstwoord van de voorzitter ging de initiatiefnemer van de jongerendansgroep Herman Bouman, in op het ontstaan van de dansgroep en waarom het belangrijk is dat jongere dansers ook mee gaan doen. Vanaf september vorig jaar was de voorbereiding en nu was het dan zover dat de nieuwe jongerengroep zich presenteerde. De groep bestaat uit twaalf enthousiaste dansers in de leeftijd van 17 tot ongeveer 30 jaar. Als nieuwe naam van de jongerengroep werd gekozen "Onze Jongeleu". In het eerste deel dansten de jongeren op livemuziek van trompet, klarinet, fluit, bariton en af en toe aangevuld met accordeon.

Voor de pauze werden er dansen opgevoerd uit de periode 1920 tot 1950. De dansers waren gekleed in zondaagse kleding van eind 1950. De dansen die ze lieten zien waren onder meer Letkiss, Washington Post, Charleston en Jitterbug. Ook werden een tweetal dansen samen gedanst met de seniorengroep van De Iesselschoters, die voor het eerst in zondaagse kleding uit de periode 1940 verscheen.

In het tweede deel van de presentatie trad eerst de seniorengroep van De Iesselschoters op in hun daagse uitgaanskleding van circa 1900. Onze Jongeleu verscheen later in de daagse werkkleding van circa 1920 en danste op klompen. Ze dansten een aantal vlotte dansen zoals de Boerenplof en de Vleegerd.

Onder de vele belangstellenden waren veel familieleden, vrienden en bekenden, maar ook veel dansers van zusterverenigingen. Het was een zeer geslaagde presentatie. De Steenderense dansgroep hoopt dat er nog meer jongeren enthousiast worden en mee willen dansen. Ook seniorenleden zijn van harte welkom.

Voor de zomermaanden staan er al verschillende optredens gepland. In het weekend van 13 en 14 augustus gaat de groep deelnemen aan een Internationaal Folkloristisch Dansfestival in het Belgische Hasselt. Aan dit festival doen ook dansgroepen mee uit Roemenië, Polen en Ierland. Er zullen dan ook contacten worden gelegd met dansgroepen uit verschillende landen.